fbpx

Бджільництво з прадавніх часів приваблює людей цілющими властивостями своїх продуктів. Найбільший досвід народної, згодом і офіційної медицини, накопичився щодо лікувального і профілактичного застосування меду.

Натуральний мед бджоли виробляють з нектару або паді, збираючи їх краплинки з рослин, переробляючи в організмі та зберігаючи в комірках стільників. І в сучасних умовах мед залишається основним продуктом пасіки. Значення його зростає, незалежно від вживання поширеного солодкого продукту – бурякового чи тростинного цукру. Споживання останнього в харчуванні людей в цілому на планеті збільшилось від початку XIX століття в 100 разів. Світове виробництво меду весь час збільшується і останнім часом становить близько 1,4 млн. тонн в рік. Проте, частка меду серед солодких харчових засобів є дуже незначною і нижчою від мінімальної норми раціонального меню. За даними міжнародного журналу “Апіакта” в більшості країн середньорічне споживання меду майже не змінилося. й становить від 100 до 1000 г на людину. Нині увага до бжолиного меду збільшується. Біологія, хімія, медицина, розкриваючи все нові й нові його якості, багатогранний вплив на людський організм, показали дієтичні й лікувальні властивості меду.

Бджолиний мед вважається особливим продуктом, виготовлення якого починається в тканинах нектароносних рослин і закінчується у вулику. Бджоли збирають і збагачують нектар виділеннями своїх залоз, обробляють його до стану перенасиченого розчину. Безпосередня активна участь бджіл у виготовленні меду припиняється після запечатування його восковими кришечками у комірках стільників. Добутий з них мед не потребує обробки, на відміну від запроваджених і постійно вдосконалюваних способів приготування багатьох видів їжі рослинного або тваринного походження. В ньому міститься великий запас енергії (13000 Дж на 1 кг) і близько 300 речовин та хімічних елементів. Основні його складові – прості цукри, глюкоза і фруктоза (70-75%), легко засвоюються без затрат організмом енергії на перетравлювання. Неперетравлені рештки в тілі бджоли складають лише 1,84-1,98%.

Мед, вироблений бджолами з нектару, зібраного з квіток рослин, називається квітковим або нектарним. Натуральним вважається і падевий мед, який відрізняється від квіткового не тільки хімічним складом, фізичними властивостями, а й фізіологічною дією на організм.

Квітковий мед бджоли виробляють із суміші нектару різних рослин, що одночасно цвітуть поблизу пасіки. Такий змішаний у гнізді продукт називають збірним або поліфлорним, а коли у вулик надходить нектар переважно з однієї медоносної рослини, він залишається специфічним за походженням – монофлорним. Кожний сорт меду має своєрідний смак, колір, аромат, відрізняється вмістом цілого ряду речовин. Проте за хімічним складом усі сорти меду дуже близькі.

Категорії: Без категорії

4 коментарі

Евгения · 30.07.2020 о 01:39

Ваша заметка произвела на меня яркое чувство. Поделюсь обязательно с приятелями

Николай · 29.07.2020 о 15:52

Это теперь самое наилучшее, что сегодня возможно было повстречать по этой теме. Премного благодарю

Лариса · 29.07.2020 о 06:53

Особенно обьективная информация. Не лишним будет пошевелить мозгами.

Арсений · 28.07.2020 о 01:14

Спасибо за информацию.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *